Ce este diversificarea?
Literatura de specialitate definește acest termen astfel: Diversificarea reprezintă introducerea progresivă de alimente solide și semisolide în alimentația bebelușului, cu vârstă mai mare de 4-5 luni, fiind astfel înlocuită treptat alimentația exclusiv lactată.
Acest proces reprezintă, de fapt, înlocuirea treptată a meselor de lapte (matern sau formulă), cu alte alimente (legume, fructe, carne etc). Pentru a înțelege importanța diversificării trebuie să cunoaștem următoarele aspecte:
- după vârsta 4-5 luni, alimentația lactată exclusivă nu mai acoperă nevoile energetice și cantitative ale bebelușului, fiind necesară suplimentarea dietei cu alte alimente.
- diversificarea schimbă stilul de alimentație al bebelușului (de la suptul la sân sau biberon, la mâncatul cu lingurița), pregătind copilul pentru ablactare (”înțărcare”).
- introducerea fibrelor în alimentație contribuie la buna funcționare a tubului digestiv.
Când începem diversificarea?
În literatură au existat dispute referitoare la momentul ideal al diversificării alimentației, existând unii adepți ai diversificării precoce (la vârsta de 3 luni), dar și susținători ai diversificării tardive (la vârsta de 5-6 luni). S-a convenit ca sugarul alimentat exclusiv la sân să fie diversificat la 5-6 luni, în timp ce sugarul alimentat artificial cu formulă să înceapă diversificarea la 4 luni (sau 4 luni și jumătate).
DIVERSIFICAREA PRECOCE - avantaje și dezavantaje
Avantaje
- favorizează dezvoltarea dentiției, prin procesul de masticație
- induce ritmul mai rapid de creștere al copilului
- oferă un aport suplimentar de vitamine, fier, fibre
Dezavantaje
- solicitarea timpurie a funcțiilor digestive, într-un moment în care nu sunt suficient maturate
- realizează o ”forțare” a funcției rinichiului, care este incomplet dezvoltat funcțional
- favorizează apariția obezității de aport
- proteinele vegetale au valoare energetică mai mică decât cele din lapte
- glutenul introdus precoce favorizează apariția celiachiei (intoleranță la gluten)
În ce ordine introducem alimentele?
Primul aliment introdus va fi piureul de legume, care se va servi la masa de prânz. Acesta trebuie să aibă o consistență groasă, încât să nu curgă din linguriță; cu cât piureul este mai diluat, cu atât este mai sărac în nutrienți. Legumele folosite pentru prepararea piureului pot fi gătite la abur (metoda ideală), fierte sau coapte. Se folosesc maxim 3 legume, din care una să predomine (piureul va avea un gust mai bun și va fi mai ușor de digerat). Este important să ținem cont de faptul că unele legume sunt mai greu de digerat și pot produce disconfort abdominal.
Regula de 3 zile. Pentru a depista cu ușurință eventualele alergii sau intoleranțe, se recomandă introducerea treptată a alimentelor noi. Dacă timp de 3 zile consecutive bebelușul vostru nu întâmpină dificultăți, în ziua următoare puteți introduce un nou aliment. Exemplu: Timp de 3 zile puteți oferi copilului piure de morcov, iar în a 4-a zi, veți putea introduce dovlecelul. Pentru că ați testat deja toleranța digestivă a piureului de morcov, în a 4-a zi puteți prepara un piure din morcov și dovlecel. Mai departe, dacă într-un interval de 3 zile nu apar intoleranțe sau alergii, introducem un nou aliment, care se poate combina cu alimentele deja testate. Dacă apare vreun simptom neobișnuit, nu mai oferiți copilului alimentul nou introdus și adresați-vă medicului pediatru.
Starea de sănătate a bebelușului este foarte importantă în timpul diversificării. Dacă cel mic este bolnav, nu începeți diversificarea sau nu introduceți alimente noi, până când starea lui nu se îmbunătățește. Dacă forțați copilul să mănânce atunci când nu se simte bine, va refuza acel aliment (și atunci și după ce starea lui se va ameliora).
IMPORTANT!
- Nu este recomandată începerea diversificării cu sucuri de fructe, deoarece acestea conțin o cantitate mai mică de fibre, vitamine și antioxidanți decât fructul consumat întreg, dar și o cantitate foarte mare de glucide (zahăr).
- Mărul ras amestecat cu biscuite nu trebuie administrat la începutul diversificării. De cele mai multe ori se folosesc biscuiți din comerț, care conțin o cantitate mare de zahăr și nu aduc un aport nutritiv semnificativ.
- Piureurile sau cerealele instant cumpărate pot conține și substanțe chimice, conservați, arome ș.a. care nu sunt sănătoase pentru cel mic. Se recomandă ca mâncarea folosită în timpul diversificării să fie preparată în casă.
- Supa clară (în care au fiert legumele) nu are nici un aport nutrițional, putând fi comparată cu o ”apă caldă”, singura diferență fiind gustul.
- Diversificarea presupune folosirea linguriței – unele mame fac o mare greșeală: administrează supă clară în biberonul copilului.
- După începerea diversificării, biberonul se va folosi exclusiv pentru lapte, alimentele solide se vor administra cu lingurița, iar lichidele cu o cănuță adaptată (cu cioc sau pai).
- Apa se va oferi bebelușului odată cu începerea diversificării (dar nu în biberon). Este posibil ca cel mic să nu accepte inițial apa, aceasta nefiind o problemă atâta timp cât primește laptele.
- Pentru o asigura o consistență potrivită aliementelor, se poate folosi blenderul. Această metodă era înlocuită, în trecut, de mestecarea mâncării de către părinte, neutilizată în prezent din cauza riscului infecțios (copilul este expus infecțiilor virale și bacteriene, care pot fi transmise de părinte).
Mai jos regăsiți câteva exemple orientative de alimente, pentru diversificarea corectă a prichidelului vostru.
6 LUNI – 1 masă la prânz
LEGUME: morcov, dovlecel, păstârnac, pătrunjel, cartof dulce, fasole verde, dovleac plăcintar, ardei gras/kapia, gogoșar, fenicul, ceapă, praz, usturoi.
PROTEINE: brânză preparată în casă, carne (pui, gâină, curcan, prepeliță, porumbel, iepure, vită), gălbenuș de ou fiert tare (inițial un sfert, apoi jumătate, de 2-3 ori pe săptămână).
DIVERSE: frunze de pătrunjel, leuștean, mărar.
7 LUNI – 2 mese (dimineață: fructe, prânz: legume +/- proteine)
LEGUME: aceleași ca la 6 luni
FRUCTE: măr, pară, avocado, piersică, caisă, nectarină, prună, banană, afine, pepene.
PROTEINE: aceleași ca la 6 luni
DIVERSE: chimen, chimion, scorțișoară, turmeric (curcumă), borș de casă, cimbru, oregano, drojdie inactivă.
8-9 LUNI – 3 mese (dimineață: fructe, prânz: legume +/- proteine, după amiază: legume, cereale, lactate etc.)
LEGUME: aceleași ca la 6-7 luni + sfeclă roșie, mazăre, broccoli, conopidă, bame, linte roșie, linte verde, țelină, gulie, salată verde, andive.
FRUCTE: aceleași ca la 6-7 luni + struguri, cireșe, vișine, papaya, curmale deshidratate, stafide, kaki, mango, merișoare, corcodușe.
PROTEINE: aceleași ca la 6-7 luni + iaurt, unt, smântână, ficat, pește alb (păstrăv, cod, șalău, merluciu, chefal, doradă).
CEREALE/PSEUDOCEREALE: mei, orez, bulgur, couscous, ovăz, orz, griș integral, chia, grâu, secară, porumb (mălai), paste, hrișcă, quinoa, amaranth.
DIVERSE: făină de mei, făină de orez, tapioca, pudră de roșcove, ghee, semințe de in, susan, făină integrală de grâu, lapte vegetal bio (ovăz, cocos, migdale), ulei de cocos, ulei de sâmburi de struguri, făină de ovăz, făină de hrișcă, fulgi de cocos, vanilie.
10-12 LUNI – 3 mese (dimineață: fructe, prânz: legume +/- proteine, după amiază: legume, cereale, lactate etc.)
LEGUME: aceleași ca la 8-9 luni + roșie, spanac, vinete, ciuperci, lobodă, leurdă, nap, cartof alb, sparanghel, castravete.
FRUCTE: aceleași ca la 8-9 luni + gutui, smochine, kiwi, castane, ananas, coacăze, căpșuni, zmeură, mure, portocală, lămâie, grefă, pomelo, rodie (smoothie sau pastă), goji, cătină, măsline; nuci, alune, arahide, caju, fistic, migdale (măcinate).
PROTEINE: aceleași ca la 8-9 luni + ricotta, mozzarella, chefir, sana, mascarpone, carne (porc, oaie, gâscă, rață, ied, miel).
CEREALE/PSEUDOCEREALE: toate
DIVERSE: aceleași ca la 8-9 luni + bicarbonat în preparate, muguri/semințe de pin, năut, semințe de cânepă, semințe de dovleac, semințe de floarea soarelui.
DUPĂ VÂRSTA DE 1 AN – 3 mese și 2 gustări (mic dejun, gustare, prânz, gustare, cină)
LEGUME: ridichi, fasole boabe, anghinare, măcriș, varză, urzici.
FRUCTE: toate
PROTEINE: pește (somon, halibut, macrou), caș, cașcaval, cremă de brânză, cheddar, parmezan, edam, gouda, șvaițer, grana padano, emmental, pecorino, telemea de capră/vacă/bivoliță.
CEREALE/PSEUDOCEREALE: toate
DIVERSE: miere, agar-agar, praf de copt în preparate.
ATENȚIE!
Sarea, zahărul și mierea sunt interzise sub vârsta de 12 luni.
Când este pregătit copilul pentru diversificare?
Știm deja faptul că fiecare bebeluș este unic în felul său, însă putem identifica unele aspecte care ne indică momentul optim de începere a diversificării:
- poate sta în șezut fără sprijin și își poate ține capul singur (are un control bun)
- privește un aliment, îl ia în mână și în îndreaptă spre gură, fără ajutor
- poate să muște și să înghită alimente (semi)solide, fără să le împingă cu limba în afara gurii
- are un apetit crescut și prezintă interes față de alimente
- se apleacă în față și deschide gura, atunci când îi sunt oferite alimente
Cum știm că bebelușul este sătul?
Trebuie să fim atenți la indiciile pe care ni le oferă cel mic, atunci când a mâncat suficient. Este important să ținem cont de ele, pentru a hrăni copilul în exces.
- își întoarce capul de la lingură, pe măsură ce aceasta se apropie de gura lui
- își închide gura atunci când se încearcă hrănirea cu lingurița
- se supără, începe să plângă, devine agitat
- vomită, are reflexul de gag (reflexul de a împinge alimentele în afara gurii) și pare somnolent
Momentul începerii diversificării este unul deosebit, în primul rând pentru copil, dar și pentru părinți. Fiind o schimbare majoră în viața celui mic, părinții sunt îngrijorați, deoarece vor să ia cea mai bună decizie pentru copilul lor. Acum, după ce ați citit acest articol, veți putea începe diversificarea corectă și la timp a alimentației copilului vostru.
***
Multă sănătate, vouă și piticilor voștri!
Cu drag,
Pediatrul tău.
Rusu Emilia
Dr. Rusu Anamaria