Ce este milia?
Milia (sau Milium) este o afecțiune inofensivă a pielii, care apare la nou-născuți și se caracterizează prin apariția unor mici chisturi de culoare albă, localizate cel mai adesea la nivelul feței, ocazional și în partea superioară a trunchiului sau pe membre.
De ce apare?
Milia apare atunci când celulele moarte ale epidermei rămân captive pe suprafața tenului, în loc să cadă. Astfel se formează mici ”umflături”, sub formă de perle. În general măsoară 1-2 mm și apar la 1-2 zile după naștere. Acestea nu necesită tratament, ele dispărând în mod spontan.
Glandele sebacee ale nou-născuților sunt în formare, iar sebumul produs de acesta, împreună cu celulele moarte ale epidermei, blochează porii din piele. Astfel, se formează aceste mici chisturi, care vor dispărea de la sine, la aproximativ 3 luni după naștere. Dacă persistă după această vârstă, este necesar un consult de specialitate, în urma căruia medicul vă poate recomanda un unguent sau o cremă.
Cum se stabilește diagnsticul?
Diagnosticul este unul clinic, prin simpla examinare a pielii, nefiind necesare investigații suplimentare. Un medic pediatru cu experiență va fi capabil să diferențieze milia de alte afecțiuni, precum acneea. Milia și acneea pot însă să apară și concomitent.
Există și localizări mai puțin frecvente: la nivelul gingiei (poartă numele de noduli Bohn) sau palatului bucal (se numesc perle Epstein).
Câte tipuri de milie există?
- Milia neonatală – este forma care apare la nou-născuți.
- Milia primară – apare la copiii mai mari sau la adulți; este localizată la nivelul pleoapelor, obrajilor și frunții.
- Milia juvenilă – poate fi prezentă la naștere sau poate să apară câțiva ani mai târziu; uneori se asociază cu boli genetice de tipul sindroamelor Rombo, Gardner, Bazex Dupre Christol, sau cu pahionichia congenitală.
- Milia în plăci – reprezintă o afecțiune caracterizată prin prezența mai multor leziuni determinate de diferite afecțiuni (pseudoxanthoma elasticum, lupus eritematos discoid, lichen plan).
- Milia eruptivă multiplă – este o milie recurentă, care afectează fața, toracele și brațele. Ea poate fi asimptomatică sau poate provoca prurit (senzația de mâncărime a pielii). Se poate declanșa ca o reacție după administrarea unor medicamente (fenoli, creme cu corticosteroizi și hidrochinonă).
- Milia traumatică – apare ca urmare a unei leziuni a pielii (erupții, arsuri).
Cum gestionăm milia?
Nu există un tratament specific pentru această afecțiune, însă este necesară o rutină zilnică de îngrijire a pielii. Aceasta include spălarea cu apă caldă și un produs de curățare dedicat bebelușilor cu piele sensibilă. Apoi pielea va fi tamponată ușor cu un prosop curat. Micile chisturi nu trebuie traumatizate pentru că există riscul de suprainfecție.
Și asta e tot! Milia nu necesită îngrijiri suplimentare și nici nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare pentru părinți. Ea nu provoacă durere bebelușului și nici nu este contagioasă.
Chisturile ar trebui să dispară spontan într-un interval de 7 zile, până la 3 luni. Dacă acestea persistă, se recomandă un consult de specialitate.
Concluzii
- Milia este o afecțiune a pielii, caracterizată prin apariția unor mici chisturi de culoare albă
- Nu provoacă durere bebelușului și nu este contagioasă
- Apare la aproximativ 1/2 dintre nou-născuți și dispare spontan în 7 zile – 3 luni
- Nu necesită tratament specific, dar este necesară o rutină zilnică de îngrijire a pielii
Milia nu trebuie să reprezinte un motiv de îngrijorare pentru părinți. Cu o îngrijire corectă a pielii bebelușului, aceasta va dispărea în scurt timp.
Acestea fiind spuse, bucurați-vă la maxim de timpul petrecut cu cel mic!
***
Multă sănătate, vouă și piticilor vostri!
Cu drag,
Pediatrul tău.