Ce este hemangiomul?

Hemangiomul pielii, numit și hemangiom infantil, este o acumulare anormală a vaselor de sânge, la suprafața pielii sau sub piele. Reprezintă o tumoră benignă (necanceroasă) ce arată ca o pată de culoare roșie-violacee, care poate fi sau nu reliefată. De obicei, crește până la un anumit punct, după care stagnează, iar ulterior dispare treptat.  

Când apare?

De regulă, acest hemangiom apare la bebeluși, în primele două săptămâni de la naștere sau în următoarele 2-4 luni. Este o tumoră vasculară benignă, care poate să dispară de la sine până la vârsta de 9-10 ani. Se dezvoltă mai des în cazul copiilor născuți prematur și al celor cu tenul deschis la culoare, fiind mult mai vizibil la fete, în raport de 3:1. O treime dintre hemangioame sunt prezente de la naştere, restul de 70% apărând în primele săptămâni de viaţă.

Incidenţa este de 10 % până la vârsta de 1 an la copiii născuţi la termen şi de 22-30% la copiii prematuri cu greutate la naştere mai mică de 1 kg. Este de asemenea mai mare la copiii proveniţi din mame cu vârstă mai înaintată sau cu complicaţii precum placenta previa sau preeclampsie.

Localizare

Cea mai mare parte sunt localizate la nivelul pielii capului, apoi pe trunchi şi mai rar pe membre. Uneori apar și extracutanat –  la nivelul ficatului, tractului digestiv, laringelui, sistemului nervos central etc. Predispoziția genetică nu este dovedită, majoritatea hamangioamelor infantile apar sporadic.

Investigații

În general, nu este nevoie de investigații de laborator pentru diagnosticarea și tratamentul hemangiomului infantil. Totuși sunt cazuri particulare când recurgem la RMN pentru a delimita localizarea și extensia afectării cutanate și extracutanate, precum și la diferențierea de o malformație arterio-venoasă/venoasă. Ecografia poate să fie utilă pentru a diferenția hemangioamele subcutanate (profunde) de alte tipuri de formațiuni (precum chisturi sau adenopatii), dar uneori nu este suficientă pentru a evalua mărimea și extensia hemangiomului.

Tratament

Majoritatea hemangioamelor infantile nu necesită nici un fel de tratament. Opțiunile de tratament pentru hemangioamele clinic semnificative includ tratament medicamentos, tratamente cu laser sau excizia chirurgicală. Consultații la oftalmologie, ORL, chirurgie plastică (pentru hemangioame în fază de creștere nonresponsive la tratament medicamentos sau pentru hemangioame involuate cu modificări cutanate reziduale) și chirurgie pediatrică pentru malformații asociate sunt utile în unele cazuri. 

Medicamentele utilizate pentru tratamentul hemangiomului infantil sunt betablocantele, glucocorticoizii și mai rar vincristina sau imiquimodul topic. Dintre betablocante, în special propranololul a fost demonstrat că induce involuția hemangiomului infantil. Propranololul este unul dintre cele mai utilizate medicamente în ultima perioadă, cu rezultate spectaculoase dacă este administrat precoce și respectând indicațiile, doza, modul de administrare și durata recomandată de tratament, totul fiind efectuat sub strictă monitorizare. 

Tratamentele cu laser sunt utile atât în faza de creștere a hemangioamelor, cât și în cazul unor vase de sânge rămase după regresia lor. Laserul colorat pulsat este eficient și des utilizat pentru tratarea hemangioamelor ulcerate și a celor superficiale subțiri, mai ales localizate pe zone cu impact psihologic sau ce ar putea duce la tulburări funcționale (buze, pleoape, urechi, degete etc.). Ședințele se fac la 2-4 săptămâni, până la obținerea rezultatelor dorite. Sunt și cazuri care nu pot fi rezolvate cu laserul colorat pulsat și atunci se poate asocia sau efectua tratament cu alte tipuri de lasere, precum  laserele Nd:YAG și KTP, fiecare dintre ele având beneficiu specific determinat de profunzimea și de calibrul vaselor de sânge tratate. Complicațiile ce pot apărea depind de tipul de laser, setările utilizate și de localizarea hemangiomului. 

Excizia chirurgicală a hemangioamelor involuate se adresează în principal defectelor cutanate rămase. Riscurile hemoragice sunt mici în această situație și intervențiile de mai mică amploare. Excizia chirurgicală a hemangioamelor în fază de creștere este mai riscantă datorită posibilelor hemoragii importante, dar și de lezare a unor structuri vitale de la nivelul capului, gâtului etc. Aceste intervenții pot fi efectuate de echipe specializate (chirurgi plasticieni și pediatri) și pot salva vieți, prezerva vederea în unele cazuri și preveni posibila desfigurare asociată cu dezvoltarea unor hemangioame.

Complicații

Complicațiile sunt rar întâlnite și le observăm mai ales la hemangioamele de dimensiuni mari.Printre ele pot fi menționate: ulcerația (care este de obicei foarte dureroasă), suprainfecția, sângerarea intermitentă, obstrucția căilor respiratorii sau vizuală, hemangiomatoza difuză neonatală (prezența a mai mult de 10 hemangioame cutanate), insuficiența cardiacă congestivă, fenomenul Kasabach Merritt cu trombocitopenia aferentă, hipotirodismul consumptiv etc. Excepţional hemangioamele infantile se pot asocia cu una sau mai multe anomalii congenitale (arteriale, cardiace, oculare, urogenitale  sau ale sistemului nervos central). Problemele psihosociale asociate cu hemangioamele desfigurante pot fi semnificative atât pentru micii pacienți, cât și pentru părinții lor, de aceea suportul asigurat de un psiholog/psihiatru poate juca un rol important.

Prognostic

Prognosticul este foarte bun pentru hemagioamele necomplicate, cu rezolvare completă în majoritatea cazurilor.

Așadar, dacă observați apariția unui hemangiom pe pielea celui mic, nu este cazul să vă îngrijorați. Programați o consultație la medicul pediatru, iar acesta va diagnostica tipul de hemangiom, îl va monitoriza și, la nevoie, vă poate recomanda tratamentul potrivit pentru copilul vostru. 

***

Multă sănătate, vouă și piticilor voștri!

Cu drag,

Pediatrul tău.

4.9/5 - (7 votes)

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *