Care sunt simptomele și cum le combatem?

Sursa: https://www.printesaurbana.ro/wp-content/uploads/2015/04/shutterstock_251012659.jpg

Erupția dentară (sau creșterea dinților de lapte) poate reprezenta una dintre perioadele cele mai supărătoare pentru bebelușul vostru. Atunci când primii dințișori își fac apariția, gingia se inflamează și apare un disconfort, sau chiar durere, la acel nivel. Copilul devine agitat și are tendința de a băga mânuțele sau jucăriile în gură. Acest proces de erupție dentară este unul normal, dar cu toate acestea, imunitatea locală va fi scăzută câteva zile, fapt ce favorizează apariția virozelor respiratorii. Deși febra moderată poate fi un simptom normal în această perioadă, ea poate traduce și debutul unei infecții virale. Vedeți mai jos cum puteți identifica momentul apariției dinților și cum puteți combate simptomele supărătoare din această perioadă.

 

 • Când începe?

Erupția dentară începe, de obicei, în jurul vârstei de 6 luni, însă există și cazuri în care poate începe mult mai devreme (în jurul vârstei de 3 luni) sau mult mai târziu (după vârsta de 1 an). În imaginea de mai jos puteți vedea care este vârsta și ordinea în care apar ”dinții de lapte”. Se poate observa faptul că primii dințișori care erup sunt incisivii centrali din partea de jos, după care vor urma incisivii centrali de sus. De obicei, dințișorii apar în perechi, până când, toți cei 20 de dinți, cresc în totalitate.

Sursa: https://racekids.ro/wp-content/uploads/2019/06/calendar-eruptie-dentara.jpg

De reținut!

 • Ca regulă generală, la fiecare 6 luni, apar câte 4 dinți noi.
 • La fete, dinții erup mai repede decât la băieți.
 • Dinții de jos apar înaintea celor de sus.
 • Dinții apar, de obicei, în perechi, pe același maxilar (unul în stânga, altul în dreapta).
 • Comparativ cu dinții permanenți, dinții de lapte sunt mai mici, mai albi și mai puțin ascuțiți, ei fiind adaptați alimentației copiilor (inițial lapte, ulterior alimente semisolide și solide).
 • Până cel târziu la vârsta de 3 ani, toți dinții de lapte trebuie să fie crescuți complet.
 • Saliva produsă în exces în perioada erupției dentare trebuie îndepărtată din jurul gurii, deoarece poate duce la apariția unei iritații a pielii.

 

 • Care sunt primele semne și simptome care apar?

Fiecare bebeluș este unic, așadar simptomele pot să difere de la un copil la altul. Cu toate acestea, principalele semne care indică erupția dentară sunt:

Sursa: https://clubulbebelusilor.ro/wp-content/uploads/2020/10/erup%C8%9Bia-din%C8%9Bilor-de-lapte.jpg

– Durere locală

– Sialoree (salivație abundentă)

– Inflamarea gingiilor

– Stare de neliniște (copilul are un somn agitat)

– Refuzul de a se alimenta (deoarece gingiile inflamate provoacă discomfort/durere)

– Nevoia de a mesteca jucării sau alte obiecte tari

– Copilul se freacă cu mânuțele în zona obrazului, ochilor sau urechii (din cauza durerii)

– Introducerea mânuțelor în gură, în mod repetat

 

 • Cum identificăm corect erupția dentară?

Primul pas pentru diagnostic este inspecția riguroasă a gingiilor. Dacă acestea sunt umflate și roșii, mai ales în zona în care urmează să apară dințișorii, în funcție de vârstă (revedeți ”Calendarul dințișorilor”), în cel mai scurt timp veți observa apariția noului dinte.

         Dacă bebelușul prezintă febră și stare de agitație, dar aspectul gingiilor nu indică o posibilă erupție dentară, este necesar să vă prezentați la medicul pediatru, pentru investigații de specialitate.

 

 • Cum ameliorăm durerea de la nivelul gingiilor?
Sursa: https://clubulbebelusilor.ro/wp-content/uploads/2015/03/eruptia-dentara-dureri.jpg

Durerea este simptomul cel mai supărător și, totodată, cel mai frecvent întâlnit la majoritatea copiilor, în perioada erupției dentare.  Există câteva metode prin care puteți alina durerea bebelușului:

Geluri gingivale – se găsesc în farmacii și au la bază substanțe care pot calma durerea, pe termen scurt. Este necesară reaplicarea lor, după un anumit interval de timp.

Masajul gingival – se efectuează cu blândețe, folosind mișcări ușoare ale degetului. Calmează temporar durerea copilului; este important ca înainte de masaj, să vă spălați bine pe mâini cu apă și săpun.

Jucării gingivale – se găsesc sub forma unor inele din silicon solid, care se introduc întâi în congelator, după care se lasă câteva minute la temperatura camerei, înainte de a fi date copilului. Cu cât sunt mai reci, cu atât efectul va avea o durată mai lungă. Este important să fie spălate cu apă și săpun înainte de prima utilizare, dar și ulterior, înainte de a fi folosite.

Medicamente – dacă celelalte metode nu au funcționat, medicul pediatru vă poate recomanda un tratament antiinflamator, administrat pe cale orală.

Sfat: În această perioadă, este bine să evitați hrănirea copilului cu alimente tari (sunt de preferat iaurturile, piureurile de fructe sau legume). Dacă ați început diversificarea, nu introduceți alimente noi până când starea copilului nu se ameliorează (bebelușul le poate refuza). De asemenea, hidratarea are un rol foarte important (puteți oferi bebelușului lapte, dar și apă sau sucuri de legume și fructe, dacă este diversificat).  

 

 • Când începe igiena dentară a copilului?
Sursa: https://clubulbebelusilor.ro/wp-content/uploads/2020/02/dintii-copiilor.jpg

 

Igiena dentară se poate începe chiar înainte de apariția primului dințișor. Utilizați o compresă sterilă înmuiată în apă și curățați gingiile copilului. Astfel, îndepărtați bacteriile și obișnuiți bebelușul cu acest proces. După ce erupe primul dinte, se poate folosi o perie din silicon (cu perii moi) cu puțină apă. Pasta de dinți (fără fluor) destinată copiilor se poate folosi după vârsta de 1 an. Dinții trebuie curățați zilnic pentru a preveni apariția cariilor dentare.

***

Sper ca aceste sfaturi să vă fie de ajutor și să vă ajute să treceți mai ușor peste această perioadă!

Multă sănătate, vouă și piticilor voștri!

 

 

Cu drag,

Pediatrul tău.

5/5 - (11 votes)

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *